mandag 18. oktober 2010

Stumfilm

Ut av alle de forskjellige filmepokene som har vært er stumfilm den aller første. En stumfilm er en film som ikke har lydspor, men det blir ofte spilt instrumenter som piano, orgel eller et helt orkester. Den mest vanlige filmtypen innenfor stumfilm er underholdningsfilmer, i disse filmene ble det brukt mimikk, stumme håndbevegelser og tekstplakater. Stumfilmens historie startet i 1894 og varte til 1929. En av de mest fremstående skaperne av stumfilm var Charlie Chaplin. Grunnen til at filmindustrien startet med stumfilm, var evnen til å sette sammen lyden med filmen. Dette var svært vanskelig og det var utrolig dårlig synkronisering som førte til at de heller lagde stumfilm. Synkronisering av lyd og film ble ikke praktisk mulig før 1920.

Stumfilm er filmepoken som er minst lik den klassisk fortellende film, ettersom den klassisk fortellende filmretningen kom like etter stumfilmepoken og den klassisk fortellende filmen baserer seg på lydspor på filmen. Det som er meget spesielt med stumfilm er måten skuespillerne opptrådte på. Det var en helt spesiell skuespillerteknikk som hovedsakelig gikk ut på at skuespilleren skulle fremheve kroppsspråket og ansiktsuttrykkene sine, sånn at publikum lettere kunne forstå hva skuespilleren mente og følte.

Ben Hur (1907) er basert på romanen Ben-Hur a tale of the christ som var best selgende på tiden var filmen ble gitt ut. Boken var skrevet av Lew Wallace, men filmen ble regissert av Sidney Olcott. Filmen er ikke lenger enn 15 minutter og derfor er ikke hele historien med i filmen. Filmen ble filmet på ei strand i New Jersey og fokuserer på vognløpet. Det var lokale brannmenn som spilte vognførere og hester.

Ben Hur Filmen: del 1

Ben Hur filmen: del 2

Kildeliste:

Wikipedia (2010) ”stumfilm”

http://no.wikipedia.org/wiki/Stumfilm

Wikipedia (2010) ”Ben Hur film”

http://no.wikipedia.org/wiki/Ben_Hur_(1907)

Wikipedia (2010) ”klassisk fortellende film”

http://no.wikipedia.org/wiki/Filmhistorie#Klassisk_fortellende_film

Youtube (2007) ”Ben Hur filmen”

http://www.youtube.com/watch?v=Cf2DN1KEyks&p=E26EFA128F6071FA&playnext=1&index=10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar